Puhelin

Usein kysyttyä henkilökohtaisesta avusta

Hahmo jolla on paljon kysymyksiä henkilökohtaisesta avusta

Yleistä henkilökohtaisesta avusta

Mitä tarkoittaa henkilökohtainen apu?
Accordion opener

Henkilökohtainen apu on toisen henkilön antamaa välttämätöntä apua, jota vaikeavammainen tai pitkäaikaista, toimintakykyä rajoittavaa sairautta sairastava henkilö tarvitsee kyetäkseen elämään mahdollisimman itsenäisesti ja toteuttaakseen omia toiveitaan omassa elämässään.

Henkilökohtainen apu voi kohdistua:
● jokapäiväisiin henkilökohtaisiin toimiin (esim. pukeminen, riisuminen, syöminen, juominen, hygienianhoito jne.)
● kodinhoidollisiin tarpeisiin (esim.kotisiivous, tavanomaiset ulkotyöt, pyykkihuolto, ruoanlaitto, leivonta jne.)
● asiointeihin (esim. kaupassa käynti, lääkäri-, pankki- yms. asioinnit)
● ulkoiluun, retkiin
● yhteiskunnalliseen osallistumiseen
● sosiaaliseen osallistumiseen
● harrastuksiin
● työhön ja opiskeluun

Kuka voi saada henkilökohtaista apua?
Accordion opener

Henkilö, jolla on pysyvä tai pitkäaikainen avun tarve joko vaikeavammaisuuden tai sairauden vuoksi voi saada palvelusetelin henkilökohtaiseen apuun. Henkilökohtaista apua käyttävän tulee itse ilmaista halukkuutensa hakea henkilökohtaista apua ja kyetä ilmaisemaan henkilökohtaisen avun käyttöön liittyviä toiveita ja odotuksia. Henkilökohtaisen avun myöntämiselle ei ole ikärajaa.

Maksaako henkilökohtainen apu?
Accordion opener

Jos sinulle on myönnetty palveluseteli henkilökohtaisen avun palvelua varten hyvinvointialueen toimesta, saat henkilökohtaista apua maksutta sinulle osoitettujen tuntien mukaan. Palveluseteliyrityksen tulee sitoutua tuottamaan henkilökohtainen apu palvelusetelille määrätyn rahallisen arvon mukaisesti.

Miten voin hakea henkilökohtaista apua?
Accordion opener

Henkilökohtaista apua haetaan ottamalla yhteyttä oman hyvinvointialueen sosiaalitoimistoon joko sosiaalityöntekijään tai sosiaaliohjaajaan. Hän ohjaa sinua hakemuksen jättämisessä ja tekee kanssasi kirjallisen palvelusuunnitelman, jossa päivittäinen ja muu avuntarpeesi kartoitetaan. Palvelusuunnitelma toimii henkilökohtaisen avun päätöksen pohjana. Sosiaalityöntekijä tai sosiaaliohjaaja tekee asiasta kirjallisen päätöksen.

Minulle on myönnetty henkilökohtainen apu ja palveluseteli. Mitä minun kannattaa huomioida valitessani palveluntuottajaa?
Accordion opener

Saat hyvinvointialueesi sosiaalitoimistosta listan hyväksytyistä palvelutuottajista, joista valitset itsellesi sopivimman palvelutuottajan. Henkilökohtainen apu on nimensä mukaisesti hyvin lähellä elämääsi tuleva palvelu, ja on erittäin tärkeätä, että koet itsemääräämisoikeutesi ja päätäntävaltasi säilyvän palvelua käyttäessäsi. On hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään itsellesi tärkeitä asioita henkilökohtaisessa avussa. Onko sinulla toiveita ja odotuksia avustajasi suhteen ja haluatko itse saada valita avustajasi?
Valitse silloin sellainen palvelutuottaja, joka tarjoaa yksilöllisiä ja räätälöityjä ratkaisuja sinun tarpeittesi mukaisesti. Henkilökohtainen apu on äärimmäisen herkkä palvelumuoto ja henkilökemia sinun ja avustajasi välillä on erittäin tärkeää. Palvelutuottajan erityisosaaminen sinulle tärkeissä asioissa luo erinomaiset edellytykset onnistuneelle henkilökohtaiselle avulle.
Joillekin palveltutuottajille henkilökohtainen apu on pitkäaikainen päätoimiala, ja vastaavasti toisille yrityksille se voi olla sivutoimiala muiden palveluiden ollessa pääosassa yrityksen palvelutarjonnassa. Tutustu siis palvelutuottajien tapaan tuottaa henkilökohtaista apua ja valitse yritys, jonka tapa toimia vastaa parhaiten omia ajatuksiasi. Asiakkaana olet luonnollisesti myös oikeutettu vaihtamaan palvelutuottajaa, mikäli haluat muutosta palveluihin.

Omaisellani on dementia. Voiko hän saada henkilökohtaisen avustajan?
Accordion opener

Henkilökohtainen apu voidaan myöntää, jos henkilö vaikean vamman tai toimintakykyä pysyvästi tai pitkäaikaisesti rajoittavan sairauden vuoksi tarvitsee toisen henkilön avun suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Henkilökohtaisen avun tarkoitus on auttaa henkilöä toteuttamaan omia valintojaan omassa elämässään. Tästä syystä avun myöntämisen edellytyksenä tällä hetkellä on, että avuntarvitsija itse kykenee määrittelemään avun sisällön. Henkilökohtaista apua ei ole tarkoitettu tilanteisiin, jossa henkilön avun tarve muodostuu pääasiassa hoidosta, hoivasta ja valvonnasta. Hakijan yksilölliseen tilanteeseen henkilökohtaisen avun osalta osaa vastata parhaimmin oman hyvinvointialueesi sosiaalityöntekijä tai sosiaaliohjaaja.

Henkilökohtainen apu Adatolla

Miksi valitsisin Adaton henkilökohtaisen avun tuottajakseni?
Accordion opener

Tässä on 5 hyvää syytä miksi sinun kannattaa valita Adato palveluntuottajaksesi:

1. Adatolla on yli 10v. kokemus henkilökohtaisen avun tuottamisesta.
2. Adato on täysin erikoistunut henkilökohtaisen avun tuottamiseen.
3. Adatolla säilytät aina itsemääräämisoikeutesi turvallisella tavalla.
4. Adatolla saat oman yhteyshenkilön.
5. Adatolla on päivystys 24/7.

Voit olla meihin yhteydessä joko puhelimitse 040-5377652 tai sähköpostitse info@elamasi.com jos sinulla on kysymyksiä liittyen meidän avustukseen.

Mistä sairauksista/vammoista teillä Adatolla on kokemusta?
Accordion opener

Meillä on laaja kokemus eri sairauksista ja vammoista, kuten esimerkiksi ALS, EDS, autisminkirjo, Parkinson, MS, downin oireyhtymä, Kabuki- oireyhtymä, Prader Willis syndrooma, epilepsia ja näkörajoitteet.

Miten pääsen Adaton asiakkaaksi?
Accordion opener

Asiakkaaksemme pääset helpoiten olemalla yhteydessä numeroon 040-5377652 tai laittamalla sähköpostia info@elamasi.com.

Saanko itse päättää milloin työvuoroni toteutuu Adatolla?
Accordion opener

Asiakkaana saat itse päättää milloin avustaja tulee tekemään työvuoron.

Saanko itse päättää kuka toimii avustajani Adatolla?
Accordion opener

Kyllä. Etsimme sinulle avustajavaihtoehtoja toiveidesi mukaan, joista voit itse valita itsellesi sopivat avustajat.

Haluaisin siirtyä toisesta yrityksestä Adaton asiakkaaksi, miten minun tulee toimia?
Accordion opener

Ole yhteydessä Adaton toimistoon 040-5377652tai lähetä sähköpostia osoitteeseen info@elamasi.com niin hoidetaan asia yhdessä kuntoon!

Missä Adaton toimisto sijaitsee?
Accordion opener

Aluekoordinaattorimme ja Adato-yhteyshenkilömme palvelevat asiakkaita ja henkilökuntaamme koko Suomen alueella. Fyysiset konttorimme sijaitsevat tällä hetkellä Helsingissä ja Raaseporissa.

Keneen olen yhteydessä, jos minulla on kysyttävää avustuksestani?
Accordion opener

Voit soittaa meille Adatoon numeroon 040-5777726 tai voit laittaa meille sähköpostia osoitteeseen info@elamasi.com.

Yleistä Asiakkaalle

Minulle on myönnetty henkilökohtainen apu, mitä minun tulee seuraavaksi tehdä?
Accordion opener

Seuraavaksi sinun tulee valita yritys, joka tuottaa henkilökohtaisen avun palvelua hyvinvointialueellasi. Adato tarjoaa henkilökohtaisen avun palveluita kaikilla Suomen hyvinvointialueilla. Suunnitellaan yhdessä juuri sinulle sopiva henkilökohtainen apu, olemme tukenasi kaikissa henkilökohtaiseen apuun liittyvissä tilanteissa.

Voit olla meihin yhteydessä joko puhelimitse 040-5377652 tai sähköpostitse info@elamasi.com.

Koen, että minulle myönnetyt palvelusetelitunnit eivät riitä, mitä teen?
Accordion opener

Suosittelemme asiakkaitamme olemaan ensisijaisesti yhteydessä omaan sosiaalityöntekijäänsä ja selvittämään, voidaanko palvelusetelitunteja lisätä.

Minulle on myönnetty henkilökohtainen avustaja. Millaisia työtehtäviä voin hänelle antaa?
Accordion opener

Henkilökohtainen avustajasi auttaa sinua toteuttamaan omia valintojasi omassa elämässäsi. Määrität siten itse pitkälti avustajasi työtehtävät sen mukaan, mitä milloinkin haluat tai koet tarpeelliseksi arjessasi tehdä. Muistathan kuitenkin noudattaa työsuunnitelmassasi työlainsäädännön ja työturvallisuuden periaatteita. Epäselvissä tilanteissa kannattaa kysyä neuvoa palvelutuottajalta tai itse työnantajana toimiessasi työnantajaliitostasi.

Henkilökohtaisen avustajasi työtehtävät voivat olla esim. päivittäisissä toimissa avustamista kotona ja kodin ulkopuolella, kodinhoitoa, pyykkihuoltoa, puutarhanhoitoa, asiointeja ja kaupassa käyntiä, ruoanlaittoa ja leivontaa. Avustajasi voi auttaa sinua myös ulkoilemisessa, retkillä, harrastuksissa, opiskelussa ja työssä sekä muussa yhteiskunnan asioihin ja sosiaaliseen elämään osallistumisessa. Tarkista sinulle myönnetystä henkilökohtaisen avun päätöksestä, mihin toimiin sinulle on myönnetty henkilökohtainenapu. Näissä raameissa voit suunnitella avustajasi työtehtävät.

Kuka maksaa avustajan lipun, jos tarvitsen avustajan mukaan esimerkiksi elokuviin tai konserttiin?
Accordion opener

Usein avustaja pääsee asiakkaan mukana tapahtumiin veloituksetta, mutta tämä kannattaa selvittää aina etukäteen. Avustajalle ei saa koitua työstään kustannuksia.

Haluaisin lähteä matkalle ja tarvitsen avustajan mukaan, miten minun tulee toimia?
Accordion opener

Ole yhteydessä omaan sosiaalityöntekijääsi ja varmista, voitko käyttää sinulle myönnettyjä avustustunteja matkan yhteydessä. Tämän jälkeen voit olla yhteydessä omaan yhteyshenkilöösi Adatolla, niin sovitaan asiasta tarkemmin.

Avustajani on lopettamassa tai haluan vaihtaa avustajani, mitä teen?
Accordion opener

Ota yhteyttä omaan Adato-yhteyshenkilöösi, niin autamme sinua asiassa.

Voiko avustajan omaa autoa käyttää työvuoron aikana?
Accordion opener

Avustajan autoa ei ole sallittu käyttää työvuoron aikana.

Kiinnostuitko meidän avustamme?

Ole yhteydessä niin katsomme miten voimme olla avuksi juuri sinulle.

040-5377652