Minun elämäni ALS omaishoitajana: Neuvoja ystäville! 
Usein on tärkeätä heille, jotka ovat loukkaantunut tai vammautunut että he saisivat puhua ja kertoa tuskallisista asioista, koska se helpottaa. On myös tärkeätä että ihmiset ympärillään ovat olemassa ja näyttävät että he välittävät ja ovat läsnä ja kuuntelevat.

Joskus myös kaverina voi olla vaikeata kohdata omat pelkonsa, kun ei oikein tiedä miten pitäisi käsitellä tilannetta. 
Kaverina sinä voisit vaikka kysyä: "En tiedä mitä tai miten puhuisin sinun kanssaan tai haluatko lainkaan puhua minun kanssa näistä vaikeista asioista?"
Muutama tärkeä sana olisi kiva kuulla: "Minä todella välitän sinusta ja olen täällä, jos tarvitset minua".
 
Voisit myös auttaa käytännön asioissakin esim. ruoanlaitossa, siivouksessa, auton renkaan vaihdossa tai kuljettaa lapsia kouluun/päiväkotiin tai leipoa vaikka sokerikakku!
 
On sellaisia päiviä että ei jaksa ottaa vastaan apua mutta älä kuitenkaan jätä meitä, jospa huominen olisi parempi. 

Tässä tilanteessa ystävät punnitaan, saa tietää ketkä ovat ne "aidot ystävät". Esimerkiksi ihmiset eivät halua kohdata, piiloutuvat kaupassa hyllyjen taakse, vaihtavat kadun toiselle puolelle kun tulemme vastaan. Heidän pelkonsa kohdata vaikeita asioita, voi johtua siitä että niitä on vaikea käsitellä. 
Muuta lukemista:
Minun elämäni ALS omaishoitajana: Epätitoisuudesta diagnoosiin
Minun elämäni ALS omaishoitajana
5 Asiaa ALS-Taudista

Råd till er vänner!


Det är ofta viktigt för de drabbade att få prata och berätta om det smärtsamma, då det lättar. Det är viktigt att människor i omgivningen finns där och tydligt visar att man bryr sig, att man är närvarande och lyssnar.

Ibland kan det vara svårt som vän att gå emot sin egen rädsla. Man vet inte riktigt hur man skall hantera situationen. 
Som vän kan du t.ex. fråga : ”Jag vet inte hur jag skall prata med dig om de här frågorna eller vill du överhuvudtaget prata med mig om det svåra?”
Några viktiga ord att höra kan vara: ”Jag bryr mig verkligen om dig och finns här för dig.”
 
Du kan även hjälpa till med de praktiska sakerna som t.e.x matlagning ,städning, byta däck på bilen eller skjutsa barnen osv. Baka fast en sockerkaka!
 
Alla dagar kanske vi inte bara orkar ta emot hjälpen men lämna oss inte, kanske går det bra nästa dag.
 
Det är här vänskapen sätts på prov. Man får veta vilka de äkta vännerna är. Som exempel kan det vara så att folk inte vill möta en, de gömmer sig bakom hyllorna i affären, byter trottoar när man kommer emot. Men många gånger är det väl den egna rädslan att möta något svårt som är svår att hantera.
Mer att läsa:
Mitt liv som ALS anhörig: Från ovisshet till diagnos!
Mitt liv som ALS anhörig
5 Asiaa ALS-Taudista

Kuka Birgit on?
Birgit on koulutettu lähihoitaja/lastenhoitaja, nykyään leski ja kuuden lapsen äiti, hän on työskennellyt kuntohoitajana, toimtaterapeutin avustajana, päiväkodissa sekä liikkeissä että urheilun parissa. Birgit on toiminut myös omaishoitajana/henkilökohtaisena avustajana ALS sairastavalle miehelleensä.

Vem är Birgit?
Birgit är utbildad undersköterska/barnskötare, idag änka och mor till sex barn. Birgit har arbetat på sjukgymnastiken, arbetsterapin, dagis och även inom handel och med idrott. Hon arbetade även som anhörigvårdare/assistent till sin ALS sjuka man.

Tarvitsetko sinä henkilökohtaisen avustajan?

Tai soita: 040-53 77 652