6 Vinkkiä MS-taudin itsehoitoon

 
MS-taudin hoidossa lääkehoidon lisäksi itsehoidolla on suuri merkitys potilaan hyvinvoinnin kannalta. Oikeanlainen liikunta ja ruokavalio voivat helpottaa sairastuneen oireilua. Lue alta eri itsehoidon muotoja.

 
1. Liikunta

On tieteellisesti todistettu, että liikunnalla on myönteinen merkitys MS-potilaan toimintakyvyn ylläpitämisessä. Fyysinen aktiivisuus pitää yllä lihaskuntoa ja tasapainoa sekä auttaa vähentämään tulehdussairauksia. Sillä on myös suotuisa vaikutus henkilön mielialaan. Liikunta voi vähentää myös sydän- ja verisuonitauteja sekä tuki- ja liikuntaelintauteja.

Liikunta ei lisää MS-taudin aiheuttamia vaurioita, joten liikkumista ei tarvitse vältellä. Liikuntaharrastuksen kanssa on hyvä kuitenkin muistaa potilaan kyvyt sekä sairauden tuomat rajoitukset ja muutokset.

Jotkut kunnat järjestävät neurologisia sairauksia sairastaville soveltuvia liikuntaryhmiä. Suosittuja lajeja ovat esim. vesiliikunta, jooga, pilates, sauvakävely ja kuntosaliharjoittelu. Hyötyliikunta, kuten kaupassa käynti ja siivoaminen, ovat myös hyvää liikuntaa. Tärkeä on mennä omien voimien mukaan, mutta hyvä tavoite on yrittää pysyä liikkeellä tavalla tai toisella.2. Kuntoutus

Kuntoutuksen avulla voidaan helpottaa ja ehkäistä MS-potilaan oireita.

  • Fysioterapia keskittyy henkilön liikuntakyvyn parantamiseen.
  •  Puheterapia voi auttaa potilasta nielemisen ja puheenkäytön ongelmien kanssa.
  • Neuropsykologisen kuntoutuksen tavoite on auttaa potilasta oman toiminnan ohjaamisessa, nähdyn käsittelyssä ja visuomotoriikan vaikeuksissa kuten silmän ja käden yhteistyössä.
  • Toimintaterapian tavoitteena on edistää sairastuneen omatoimisuutta ja selviytymistä arjessa kuten töissä, kodissa ja vapaa-ajalla.


Nämä eri kuntoutuksen muodot voivat auttaa sairastunutta tapauskohtaisesti. On tärkeä harrastaa liikuntaa kuntoutuksen lisäksi, sillä nämä usein tukevat toisiaan.


3. Hygienia

Hyvä hygienia on tärkeä, sillä se ehkäisee infektioita, joiden vähentyminen voi lieventää potilaan oireita. Henkilökohtainen avustaja voi auttaa sairastunutta niin oman kodin siisteyden kuin henkilökohtaisen siisteyden kanssa. On myös olemassa apuvälineitä, jotka voivat auttaa MS-potilasta henkilökohtaisen hygienian kanssa.


4. Henkilökohtainen apu

Henkilökohtainen avustaja voi olla suuri apu MS-tautia sairastavan arjen sujumisessa. Avustaja voi auttaa vaikeaksi tulleissa arjen askareissa kuten ruoanlaitossa, kauppa käynneillä, vuodevaatteiden vaihdossa ja roskien viennissä. Parhaimmillaan henkilökohtainen avustaja on eräänlainen fyysinen sekä psyykkinen turva potilaalle.


Elämäsi Adato järjestää henkilökohtaista apua. Ota yhteyttä tai käy lukemassa lisää henkilökohtaisesta avusta sivuiltamme.5. Apuvälineet

Oikeanlaiset apuvälineet voivat helpottaa MS-potilaan arjen sujumista. Apuvälineet voivat auttaa potilasta mm. henkilökohtaisen hygienian (esim. pitkävartiset pesimet) ja pukeutumisen kanssa (esim. sukanvetolaite, nappikoukku, pukeutumiskeppi). Myös ruoanlaitto ja ruokailu voivat helpottua oikeiden apuvälineiden avulla. MS-tautia sairastavalle erilaiset liikkumiseen valmistetut apuvälineet ovat myös tarvittaessa suuri apu. Turvallisuutta voidaan parantaa esimerkiksi WC- ja suihkuistuimilla ja tukikahvoilla sekä erilaisilla liukuesteillä ja turvamatoilla.


6. Ruokavalio

Ruokavaliolla voidaan parantaa MS-potilaan tilaa.

  • Joillain potilailla eri ruoka-aineiden välttämisestä voi olla apua.
  • Aaltomaista MS-tautia sairastaville suositellaan monityydyttämättömiä rasvoja kuten auringonkukkaöljy, rasvaisia kalalajeja, runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sekä välttämään sokerisia ja rasvaisia kakkuja sekä teollisesti valmistettuja ruokia, joissa on runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, kuten makkaroita ja hampurilaisia.
  •  Toissijaisesti etenevää MS-tautia sairastavien on hyvä sovittaa ruokavalionsa omiin tarpeisiinsa. Tiukka ruokavalio ei ole usein tarpeen mutta tilannetta voi parantaa esimerkiksi käyttämällä vähemmän rasvaisia ruokia tai vähentämällä tarvittaessa alkoholin käyttöä. 
Lue myös 5-Faktaa MS-Taudista tästä!Löydät lisää tietoa MS-Taudista näiltä sivuilta:

Neuroliitto
​MS-Maailma
Käypä hoito
Terveyskirjasto
THL
Maskun neurolooginen kuntokeskus

 

Jakakaa tai seuratkaa: